Bemutató » Útmutató

A weblap használata jelenleg mindenki számára ingyenes!

Iskolák és sakkegyesületek részére (kérésükre) hozzáférést biztosítunk saját adatlapjuk szerkesztésére, hogy aktuális információkat is közölhessenek magukról (például egy általuk kiírt sakkversenyről, ami a BEMUTATÓBAN a VERSENYNAPTÁR 2-ben automatikusan megjelenik).

Azonban nekik is, mint mindenkinek a részletes információkért, valamint a weblap használatához regisztrálniuk kell, majd bejelentkezni.

A böngészők közül csak az Internet Explorer használata nem ajánlott, mivel egyes alkalmazások azon hibásan működhetnek - leginkább a Mozilla Firefox használatát javasoljuk, az operációs rendszerek közül pedig a Windows valamelyikét.
Tanulóknál az oktató kérheti a webkamera és a mikrofon használatát.
A tájékoztatók elolvasása után mindenki eldöntheti, hogy játékosként (esetleg tanulóként is) vagy oktatóként akarja használni a weblapot és ennek megfelelően regisztrál (vigyázat, a hamis adatok közlése akár felfüggesztést, sőt kizárást is vonhat maga után!).
Érdemes regisztrálni, mivel csak bejelentkezés után lehet játszani, versenyezni, tanulni, vagy oktatni. Sőt csak a bejelentkezés után megnyitott BEMUTATÓ-ban férhetünk hozzá az összes információhoz.

Mivel ez a weblap új és egyedi, ezért előre is elnézést kérünk az esetleges hibákért!

Aki hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk az info@websakk.hu címre (a számítógép ördöge időnként okozhat némi fennakadást, de ezek általában egy ki-be lépéssel megszűnnek)! Természetesen szívesen fogadunk minden egyéb javaslatot és véleményt is, melyekkel jobbá, hasznosabbá, szórakoztatóbbá tehetjük weboldalunkat.

JÁTÉK
Bemutatónk JÁTÉKFAJTÁK menüjében olvasható azon játékok fontosabb szabályai, melyeket itt lehet játszani.
Bejelentkezéskor azonnal a játékszobába kerülsz, ahol megnézheted bárki adatlapját és eredményeit, s
őt csetelhetsz is bárkivel (a chat ablak kinyílása után kattints a küldés sorába, hogy megjelenjen a kurzor).
Ha valakinél a Profil és a Chat után következ
ő 3. oszlopban (Játék) egy gyalogot és egy fekete pontot látsz, akkor arra kattintva kihívhatod. Ha viszont ugyanott egy szemet látsz, akkor arra kattintva nézheted a játszmáját.
Kihívás után egy külön szobába kerültök, ahol el
őször be kell állítani, hogy mit szeretnétek játszani. Ezt csak az állíthatja be, akinél a világos bábuk vannak. Beállítás után OK, majd a tábla mellett legfelül az INDÍTÁS következhet, vagy előbb egy táblaforgatás és utána indítás. Akinél a sötét bábuk vannak, az a tábla feletti színes területben láthatja, hogy ellenfele mit állított be. Ha hibás a beállítás, akkor el lehet utasítani a játék indítását, és aki a világossal van, megnyitja a BEÁLLÍTÁSOK ablakot és a javítás után újra OK, majd INDÍTÁS. Újdonság a tábla melletti funkciók között a halasztás ajánlása és folytatása, ami nem csak közös megegyezéssel működik. Ugyanis az egyéb okból félbeszakadt játszmát a program megőrzi, amit a legközelebbi találkozáskor a HALASZTOTT FOLYTATÁSA-ra kattintva folytatni kell (ennek befejezéséig új játékot nem is lehet beállítani).
Elutasított döntetlen ajánlást csak 10 lépés után lehet megismételni!
Ha ellenfeled véletlenül vagy szándékosan kilép, és az EL
ŐSZOBÁ-ban nem kattint a nevednél levő szemre, akkor neked kell visszalépned az ELŐSZOBÁ-ba, majd újra kihívással folytathatod vele a játékot (figyelembe véve a halasztott állapotot)!
A játszma befejeztével nem csak visszavágó következhet, hanem akinél a világos bábuk vannak, új játékot is beállíthat a kapcsolat megszüntetése nélkül. Minden egyes játszma előtt a chat segítségével megegyezhettek abban, hogy melyik játékot milyen időbeállítással fogjátok játszani.

VERSENYEK
Minden hétvégén rendezünk versenyt a 18 év alattiak számára, de külön kérésre egyéb feltétel
ű versenyt is kiírhatunk. Ezekről egy egyszerűsített lista látható a BEMUTATÓ/ VERSENYNAPTÁR 1. menüben, melynek részletesebb változata csak bejelentkezés után az AKTUÁLIS VERSENYEK menüben található és nevezni is csak ott lehet.
A verseny idején egy oktatónk állandó ügyeletet tart, akit az EL
ŐSZOBÁ-ban lehet elérni a CHAT gombra kattintva.
Amikor egy verseny véget ér, attól a pillanattól kezdve az a BEFEJEZETT VERSENYEK menübe kerül.
Mind az aktuális, mind a befejezett versenyekről csak bejelentkezve lehet részletesen informálódni (például a fordulókról, az eredményekről, a sorrendről, valamint a résztvevőkről).

TANULÓ SZOBA
Ide csak azok az oktatók és diákjaik tudnak belépni, akiknek az órarend szerint órájuk van.
Mivel a weblapunkon jelenleg is folyó munkálatok az eddigi oktatásunk rendszerét is befolyásolják, ezért a munkálatok befejezéséig az oktatás beindításához szükség van az igazgatóhoz való el
őzetes bejelentkezésre az info@websakk.hu email címen!
Weblapunk segítségével maximum 6 fős csoportokkal ugyanúgy megtartható egy szakköri foglalkozás, mint ahogy eddig az iskola tantermében. Módszereink, eszközeink tárháza folyamatosan bővül a felmerülő igények alapján.
Az oktatás díja és fizetésének módja független a weblap használatától, minden esetben az oktató és a tanuló egymás közötti megegyezése alapján történik!

ISKOLÁK

SAKKEGYESÜLETEK